pondělí 11. února 2013

Dahl ze žlutého hrachu

Lev si dneska přivstal. Že se sám přesvědčí, co se děje v jeho království. A jak tak majestátně kráčí, vidí zajíce, který si kutálí hlávku zelí. 
"Hej!" "Já?" "Co to máš?" "Zelí. Já to rád a děti taky."
"Tak nic." Lev vytáhne notes z hřívy, tužku, zalistuje: "Zejtra v půl osmý ráno v mý kanceláři i s tím zelím."
"Proč pět ran, proč?" "To se dozvíš." A kráčel majestátně dál. Mocní vládci rádi kráčí majestátně. A potká lišku. Nese bažanta, slepici.
"Zastav, liško! Co to neseš?" "Nu, nu, pro děti. Do doupěte." "Tak nic," povídá vládce. Zalistoval v notesu: "Zítra v osm hodin v mý kanceláři s mladejma a s tou slepicí. Ta tvá kožešina bude slušet paní lvici.
Liška kouká, slova není mocná. A to už je lev za kopečkem a tam vidí medvěda, jak vybírá divokým včelám plástve. "Hej, medvěde!" Medvěd se až zakuckal, jak se lekl. A lev už má notes a listuje v něm a pak se dá slyšet: "Zejtra v devět hodin v mý kanceláři. Vem s sebou ňáký plástve, já to rád. A umej si nohy. Medvědí tlapy jsou dobrý."
"Můj ty bože, co jsem udělal, vždyť já si  dávám pozor a žiju tak opatrně."
"Zejtra v devět," uzavřel vladař a šel dál. Zahnul do chládku na kraj džungle. Bim, bim, bim! Tři kokosové ořechy padly opodál a z kokosové palmy slézá opice. Popadne ořechy, ale zarazí ji přísný hlas. "Ne tak rychle, kampak?" Opice se zastavila, podívala se na lva a řekla: "Kampak? Můžeš třikrát hádat. Domů. Mladejm nesu ořechy. A uvnitř je mlíko. Slyšíš?" a zatřepala kokosem.
"Tak pozor," přerušil ji všemocný pán. Poradil se s notesem a pokračoval:"V půl desátý zítra. Pamatuj si to. V půl desátý v mý kanceláři. S těma mladejma a s těma kokosama. V půl desátý."
Opice se podívala na lva, postoupila o půl kroku a řekla: "No a co bude?" "To se dozvíš v pravej čas." A zavírá notes. "V půl desátý! Přesně."
Opice postoupila o krok, podívala se na lva a pravila:"Víš co? Hovno!" A šla klidně dál.
A tu lev za ní volá:"Moment, to byl omyl. Pardon. Pardon! Pardon.!"
Ale opice šla domů a lev z rozpaků sežral notes i tužku. 
Někdy stačí jedno slovo včas!

(Deoduši, Jan Werich)

Po pohádce na úvod se vrhneme na vaření :-)

Na dahl potřebuji:

  • 1 šálek žlutého loupaného hrachu
  • 2 šálky vody
  • 1 lžičku kurkumy
  • 1/4 lžičky sladké papriky
  • 1/2 lžičky soli
  • lžíci oleje
  • 1 cibuli
  • 1 1/2 lžičky kmínu
  • 2 celé hřebíčky
  • pepř
Do hrnce dám propláchnutý hrách a vodu, přidám kurkumu, papriku a sůl a vařím do změknutí hrachu. Mezitím na pánvi s olejem orestuji cibulku, přidám kmín, hřebíčky a pepř a ještě restuji minutu.
Cibulku smíchám s hrachem. Na zpestření jsem s k tomu opekla tempeh.




Mějte se krásně a dobrou chuť.
(a teď už víte, jak máte odpovídat :-) )


Žádné komentáře:

Okomentovat