neděle 3. března 2013

Jáhlové šulánky s houbovou omáčkou

Minulý týden mi volala mamka, že je vykradli. Za bílého dne asi v deset ráno. Mamka je známá tím, že zamyká téměř všechny dveře, které se v domě vyskytují. Nejednou nám tím zavinila stresové stavy. Ukázalo se, že i to bylo málo. Zloděj byl celkem připravený. Měl páčidlo, rukavice i návleky na boty. Ty návleky by mě nenapadly, zřejmě bych byla velmi špatný lupič.  
No moc si toho neodnesl. Nějaká hrstka zlata po babičce, mamce i já jsem tam měla pár drobností, které už nenosím. Spíš ta hrstka měla citovou hodnotu. Peníze samozřejmě žádné, kdo je schovává dnes doma? Musel být celkem naštvaný. Rozbité bylo kde co, vytrhané šuplíky, rozkopané dveře, poházené oblečení, sešity ještě ze školy, knihy. 
Jediné co zůstalo netknuté byly dětské hračky poskládané v dětském pokoji. Syn byl nedávno u našich a měl poskládaný dětský nábytek s panenkama. Jediná pidi židlička nebyla shozená. 

Nejhorší je ten pocit, že v domě byl někdo cizí. Hrabal se v osobních věcech a vniknutí do domu mu nedělalo moc potíže.   

Na šišky potřebuji:
  • 250 g suchých jahel
  • 150 g instantní jáhlové kaše
  • 3-4 lžíce kukuřičného škrobu
  • voda
  • špetka soli
Na omáčku potřebuji:
  • 2 hrsti sušených hub
  • 1 kostu lučiny
  • 2 lžíce mouky
  • 4 šalotky
  • sůl, pepř, kmín
Připravím si jáhly. Jáhly promyji a zaliji vodou 1:2 (jáhly:voda). Přidám špetku soli a přivedu k varu. Ztlumím plamen a vařím bez míchání 30 minut. Jáhly nechám zchládnout. Přidám mouku, kukuřičný škrob a trošku vody. Je lepší část jáhel rozmixovat, jsou kompaktnější. Tvaruji šulánky a hážu je postupně do osolené vařící vody. Po vyplavání hned vytahuji ven.

Připravím si omáčku. V hrnci rozpálím přepuštěné máslo, přidám nakrájené šalotky a osmažím. Přisypu mouku a udělám cibulovou jíšku. Přidám předem namočené houby i s vodou, osolím, opepřím a okmínuji. Nechám povařit. Na konec přimíchám lučinu.

Hotové šulánky poliji houbovou omáčkou a podávám.


Varianta na sladko. Šulánků je dost. Na druhý den jsem je opražila na másle, přidala třtinový cukr s melasou a nechala zkaramelizovat. Na závěr přišel mák. Nemletý. Na talíři jsem polila ještě javorovým sirupem.

Mějte se krásně a bacha na nevítané hosty.

Žádné komentáře:

Okomentovat