pátek 6. září 2013

Kváskový perník

V srpnu jsem se zúčastnila pokračovacího kurzu Výroba bylinné kosmetiky II. V krásném, uvolňujícím a naprosto pozitivním prostředí Valtické bylinné zahrádky, jsme vyráběli třezalkový masážní olej, růžovou masku s kaolinem, zubní pastu se zeleným jílem a mletými bylinkami, ústní vodu, pleťové tonikum s bazalkou a měsíčkovo-levandulový krém :-).

Pokud jste přišli o nějaký kurz a chcete si v září udělat radost. Bylinková zahrada vypsala ještě jeden termín, který obsáhne všechny hlavní věci a výrobky všech tří předchozích kurzů. Datum je 21.9. v 9:00 přímo v bylinkové zahrádce. 

Většinu věcí používám pravidelně. Jsem mile překvapena, že to funguje jednoduše a bez chemie a za rozumný peníz :-)


Dnešním zákuskem bude kváskový perník,který jsem si opět poupravila od Kláry z http://conovehonakopci.cz/

Na perník potřebuji:
  • 160g žitného kvasu
  • 160g pšeničné celozrnné mouky
  • 195 ml vody
  • 200 g sladu
  • 3,5 hrnku pšeničné mouky 
  • 270 ml ovesného mléka
  • 3/4 hrnku oleje
  • citronová kůra nebo 3 kapky citronového éterického oleje
  • 1 lžíce perníkového koření Sonnentor
  • 1 lžíce kakaa
  • hrnek rozinek
  • 1/2 hrnku nasekaných vlašských ořechů
V míse smíchám první tři položky a nechám 2 hodiny kynout. Poté přimíchám ostatní suroviny (voda a mléko vlažné) a nechám ještě 2 hodiny kynout. Těsto přendám do keramického pekáčku a peču při 190°C.


Ozdobím rýžovou šlehačkou a podávám.

Mějte se krásně a užijte si nadcházející víkend.


Žádné komentáře:

Okomentovat