úterý 22. října 2013

Macao

Dnes si připravíme nápoj MACAO (= prášek maca + kakao)

Maca pochází z Peru. Jedná se o rostlinu z čeledi brukvovitých, z níž se konzumují hlízy.
Roste ve velkých výškách (3500 - 4500 m) peruánských a bolívijských And. U nás se dá sehnat ve formě prášku, kapslí nebo tablet.

Co obsahuje?
Maca je označována za superpotravinu (mimochodem taky to slovo začínáte nesnášet? ). Obsahuje 60-70% sacharidů, 10-14 % bílkovin (z 19 aminokyselin i 7 esenciálních, tzn. pro naše tělo nevyrobitelných) a minimum tuků. Z minerálů obsahuje vápník, železo, draslík, jód, organickou síru, mangan, zinek, hořčík, fosfor, selen a měď. 
Dále vitamín C (20 g stačí na pokrytí denní dávky), niacin (B3), pyridoxin (B6) a další vitamíny skupiny B, údajně i B12 (u B12 bych na to moc nespoléhala, pořád si myslím, že pro vegany je lepší B12 dávkovat doplňkami ve formě kapek pod jazyk nebo injekčně). Maca je bohatým zdrojem fytosterolů.

Proč je tak žádaná?
Hlavně pro svoje nesporné účinky na plodnost a posílení libida. Výzkumy potvrdily a prokázaly vliv na potenci a podporu sexuálních funkcí. Navozuje rovnováhu hormonálního systému, zlepšuje paměť, zvyšuje okysličení krve, má omlazující účinky. 
Působí na rovnováhu organismu, zvyšuje odolnost proti stresovým situacím, zvyšuje imunitu a celkovou tělesnou vitalitu. 
(zdroj lifefood.cz)

Finančně zajímavější je koupit si maca prášek. Má ovšem specifickou chuť, která dle diskuzí hodně lidem vadí. Zkoušela jsem prášek zamíchal do vody, džusu. Není to ono. Pro mě je nejlepší udělat si macao, to znamená kakao z rýžového mléka a prášku maca.

Potřebuji:
  • šálek rýžového mléka (40°C)
  • lžička raw kakaa
  • lžička maca prášku
(skořice dle libosti)

Rýžové mléko je přirozeně nasládlé, proto není nutné doslazovat. Do hrnu dám kakao a maca prášek, zaliji ohřátým mlékem (ne moc, ať si nezničíme vitamín C) a dobře promíchám.




Tak na zdraví!
Vaše M.

Žádné komentáře:

Okomentovat