úterý 7. dubna 2015

Polentový nákyp s kopřivami

Většina republiky se potýká se sněhem, ovšem tady na jižní Moravě svědomitě sázíme a okopáváme zahrádky. I nějaké to sluníčko stačíme pochytat. 
Nejlépe mi na zahradě zatím rostou kopřivy a tak vyrážím s košíčkem a nůžkami na ten zelený "plevel" než mi úplně zvlčí a přeroste přes hlavu. 

O víkendu jsem zkoušela polentový nákyp. Na pokus č. 1 dopadl výborně. Ještě jedno varování, recept zkoušejte jen pokud máte dostatek domácích vajíček :-)

Na nákyp potřebuji:
  • 250 g polenty (instantní)
  • velkou mísu čerstvých kopřiv - vrchní špičky
  • hlívu ústřičnou
  • jednu větší cibuli
  • sůl, pepř, kmín
  • 7 domácích vajíček
  • kokosový tuk
  • lněné semínko na posyp pekáčku
Uvařím si 250 g polenty dle návodu na obale, vodu nezapomenu osolit. Hustou kaši přendám do větší mísy. Hlívu očistím a nakrájím na kousky. Nakrájím si cibulku na jemno a osmahnu ji na kokosovém tuku, přidám hlívu, sůl, pepř a kmín a dusím dokud není hlíva měkká. Smíchám ji s kaší a nechám vychladnout. Mezitím si vymažu pekáček kokosovým tukem a vysypu lněným semínkem. Kopřivy spařím vodou a pokrájím je, přidám k směsi. Zvlášť si rozklepnu vejce a rozmíchám. Opatrně vmíchám do směsi polenty, hub a kopřiv a vyklopím do pekáčku. Uhladím a můžu dát péct na 200°C po dobu 45 minut.


Nákyp je dobrý teplý i za studena. Množství kopřiv se nebojte, já jich tam dala opravdu hodně a výsledek je více než dobrý. 



Mějte se krásně.
Vaše M.

Žádné komentáře:

Okomentovat