středa 19. srpna 2015

Tapiokový pudink s ostružinami

Dnes si zkusíme trochu jiný pudink. Klasický pudink je z mléka, cukru a škrobového prášku, nejčastěji kukuřičného nebo bramborového. My vyměníme téměř všechny suroviny a dostaneme ve výsledku dezert pudinkové konzistence s výbornou chutí kokosového mléka a ostružin.

Co na tapiokový pudink potřebujeme? 
  • tapiokové perly (100 g)
  • sušenou třtinovou šťávu
  • kokosové mléko (600 ml)
  • ostružiny (dle chuti)

Tapiokové perly se získávají z kořene manioku, jsou bezlepkové a obsahují:
100g tapioky obsahuje přibližně 350 kalorií. Stejné množství dále obsahuje 88g sacharidů, 0,19g bílkovin, 0,02g tuku, 1mg hořčíku, 1,58mg železa a 0,1mg manganu. Tapioka je také přirozeným zdrojem omega-3 a omega-6 mastných kyselin. (zdroj ekokoza)

Perly se používají s potravinářském průmyslu (zavářky do polévek, nápoje, pudinky), škrob ve farmacii do léčiv, na prádlo a také jsem našla na ekokoze použití do koupele - návod zde.


Perly namočím do dvojnásobného množství vody na 6 hodin (nabotnají). Poté přidám kokosové mléko, sušenou třtinovou šťávu (její množství záleží na kyselosti ostružin) a vařím do zhoustnutí. Přidám ostružiny a ještě chvíli povařím. Naliji do mističek a nechám úplně vychladnout.



Nedávno jsem viděla dokumenty ohledně nakládání s odpady, v tomhle případě s plasty a starými textiliemi. Rozhodla jsem se na naší rodině udělat pokus. Nebudu měsíc kupovati nic, co je zabaleno do plastového obalu. Vypadá to jednoduše? Možná jen na první pohled.
Zkuste se projít po obchodě a vybrat věci bez obalu nebo balené v papíře. Pokud si chci nakoupit ovozel, musím si vzít papírové pytlíky s sebou, na vážené věci si beru svou uzavíratelnou krabičku, základní potraviny seženu v bezobalovém obchodě. Čokoládky a jiné balené pochutiny si nekoupím.

Pro někoho to může být krok zpátky, úmyslné se vyhýbání výdobytků současné civilizace (haha), ale pro mě jsou to kroky a krůčky vpřed. Protože návrat ke kořenům a omezení nadspotřeby je jediné možné řešení.

Držme si všichni palce. Mějte se krásně.

Vaše M.



Žádné komentáře:

Okomentovat