středa 18. listopadu 2015

Bulgurový salát s polníčkem

Oknem fouká do stavení. 
"Přišla jsem k vám pro krmení, 
venku už nic neroste. 

Pomozte mi, pomozte!"

Je vám říkanka povědomá? Je z knížky Jak zvířátka našla domov (Dagmar Hilarová). Se zvířátky to dopadlo nakonec dobře. Našli chaloupku a dědeček s babičkou je vzali dovnitř a postarali se o ně.
Ale není úplně pravda, že nic neroste, pokud jste zaseli v srpnu polníček, tak si právě teď užíváte sklizně.
Polníček je odolný salát a lze ho sklízet i v zimě. Ve velkých mrazech je lepší polníček na záhoně zakrýt, aby nezastavil růst. Obsahuje hodně vitamínu C, železa, hořčíku, draslíku, vápníku a samozřejmě kyseliny listové. Polníček nijak tepelně neupravujeme a je ideální do směsi salátů nebo teplých salátů s obilninami, brambory a zeleninou. Připravila jsem pro vás bulgurový salát s polníčkem.

Na salát potřebuji:
  • 250 g bulguru
  • polníček
  • mladou pampelišku list
  • petrželku kudrnku
  • sůl, pepř, mletý koriandr
  • olivový olej
  • dýňová semínka
  • čerstvou majoránku

Uvařím si bulgur (bulgur dám do hrnce a zaliji vodou, cca 2 cm nad bulgur, osolím, vařím bez míchání do vypaření vody). Do bulguru přidám olivový olej, čerstvě mletý pepř a koriandr. Vmíchám umytý polníček, pampeliškový list a dýňové semínka. Ochutím čerstvou majoránkou. Pokud jste pěstovali majoránku doma nebo na zahradě víte, že chuť čerstvé je nesrovnatelně lepší než sušené drti z obchodu. Majoránka je jednoletá bylina a lze ji pěstovat i doma za oknem. 



Mějte se krásně.

Vaše M.

Žádné komentáře:

Okomentovat